Komende zondag stadsderby Alkmaarsche Boys-Alcmaria Victrix - v. v. Alkmaarsche Boys

Komende zondag stadsderby Alkmaarsche Boys-Alcmaria Victrix

Komende zondag stadsderby Alkmaarsche Boys-Alcmaria Victrix

30 maart 2022 19:00


ALKMAAR - Het is de meest in het oog springende stadsderby van Alkmaar. De kraker in de 1e klasse tussen AFC '34 en Kolping Boys is mooi, maar laatstgenoemde club komt wel uit Oudorp. In de derde klasse is Koedijk tegen Vrone een rasechte derby, maar Sint Pancras en zelfs een stukje Koedijk behoren toch tot de gemeente Dijk en Waard. Geen enkele derby binnen de Alkmaarse stadsgrenzen spreekt echter zo tot de verbeelding en heeft een dergelijke rijke historie als de clash tussen Alkmaarsche Boys en Alcmaria Victrix. Komende zondag treffen beide ploegen elkaar weer eens op Sportpark Overdie.

Het is de strijd van Overdie tegen Hoefplan. De Alcmariaan die komende zondag met de fiets vanaf Sportpark Egmonderhout aan de Terborchlaan vertrekt richting Sportpark Overdie aan de Vondelstraat zou dat binnen het kwartier moeten redden. Volgens Google Maps bedraagt de kortste fietsroute 3,7 kilometer.

Volgens ingewijden zou de allereerste derby tussen Alcmaars oudste, Alcmaria Victrix is immers van 1898, en Alkmaarsche Boys ergens rond 1937 gespeeld in de toenmaige 2e klasse KNVB. Dat was dus pakweg zes jaar na de oprichting (1931) van de volksclub uit Overdie. Nadien troffen beide ploegen elkaar tientallen malen, zowel in competitie, beker als vriendschappelijke wedstrijden en toernooien. De oudere leden en supporters kunnen smaakvol vertellen over derby's uit vervlogen jaren waarbij er uiteraard soms ietwat overdreven wordt en de verhalen steeds sterker worden.

Tegenwoordig speelt de stadsderby zich af in de 4e klasse C. Kijkend naar de resultaten van de laatste weken is Alcmaria Victrix wellicht de favoriet want de ploeg van trainer Jeroen Kroes is in een uitstekende vorm en behaalde uit de laatste zes wedstrijden liefst zestien punten waardoor het op een derde plaats staat. Veel minder gaat het plotseling met Alkmaarsche Boys van trainer Bas IJsselstijn dat uitstekend aan het seizoen begon, maar uit de laatste vijf wedstrijden slechts één punt behaalde en is afgezakt naar een zevende plaats. Deze recente resultaten zeggen echter niets over de derby van komende zondag want dat zal wederom een wedstrijd op zich zijn, net zoals de laatste keer.

De laatste derby tussen beide ploegen was namelijk eind november in de Egmonderhout en bood het nodige spektakel. Alkmaarsche Boys wist dit duel ondanks een vroege 2-0 achterstand met 3-4 te winnen. Dit was overigens het laatste duel voor corona opnieuw toesloeg en de competitie voorlopig stil legde. Deze derby werd dan ook zonder publiek gespeeld. Gelukkig mogen die komende zondag wel weer in grote getale aanwezig zijn en behalve dat men hopelijk geniet van de wedstrijd kan men na afloop ook nog eens terecht in de kantine voor een gezellige nazit en live-muziek met zanger Henk Naber.

Alkmaarsche Boys - Alcmaria Victrix zal komende zondag 3 april om 14.00 uur beginnen.

Bron: Alkmaars Dagblad

 

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!