Alkmaarsche Boys heeft het balbezit, Alcmaria Victrix de punten

3 februari 2020 0:15

Paul van der Molen

ALKMAAR - De Alkmaarse stadsderby tussen Alcmaria Victrix en Alkmaarsche Boys is gewonnen door de thuisploeg. De ploeg van trainer Arjan Huisman revancheerde zich voor de eerdere 8-2 nederlaag in Overdie en won op eigen veld met 2-1. Een terechte zege, want hoewel de gasten het meeste balbezit hadden waren de beste kansen voor Alkmaars oudste.

Op Sportpark Egmonderhout werd de thuisploeg al snel op weg geholpen toen scheidsrechter De Wit een handsbal constateerde en de bal op de stip legde vanwaar Yannick Combee koelbloedig bleef. Slechts een honderdtal supporters waren hier getuige van want waar de derby in vroeger jaren voor drommen mensen rondom het veld wist te zorgen, daar hield het miezerige weer deze zondag veel volk thuis. Zij misten een derby die niet overliep van kwaliteit, maar wel van spanning daar de 1-0 stand lang bleef staan. Dion Bestevaar had koppend wel voor een verdubbeling van de score kunnen zorgen, maar keeper Jesse Bellekom bracht knap redding.

Aan de andere kant werd Alkmaarsche Boys gevaarlijk toen Mohamed Ouamar de bal panklaar wist te leggen op Emre Keskin die de bal voorlangs mikte. Met deze twee genoemde spelers heeft Alkmaarsche Boys wellicht twee van de beste spelers van de 4e klasse B in hun gelederen, zo bleek ook in de tweede helft waar Alkmaarsche Boys veelvuldig balbezit had en de thuisploeg regelmatig terug drong. Ouamar, Keskin, maar ook de balverliefde Bakni leverden prima acties, maar vergaten telkens af te vuren, en probeerden de bal als het ware het doel in te breien.

Hierdoor bleef Alcmaria Victrix de gevaarlijkste ploeg, zo bleek al kort in de tweede helft toen Djoï de Vries over rechts doorbrak, maar op de paal mikte. Alkmaarsche Boys waar aanvaller Daniel Mullen al vroeg in de wedstrijd met een hamstringblessure naar de kant moest, bleef verzaken in hetzelfde spel waar men keeper Stanneveld niet mee kon verontrusten. De ploeg kwam vervolgens verder in de problemen toen Bakni, die kort voor rust een volkomen terechte gele kaart kreeg na een grove overtreding, zich verbaal meende te kunnen uiten tegen arbiter de Wit en vervolgens kon vertrekken. Zelfs met tien man hielden de gasten meer balbezit, maar Alcmaria Victrix bleek in de omschakeling razend gevaarlijk al waren de open kansen vooralsnog niet besteed aan o.a. Bouman en Bernards. Waar zij faalden lukte het invaller Rory Weisscher wel om de beslissing te maken door vlak voor tijd koelbloedig de bal in de hoek te prikken. In de slotminuut mocht Amin Charik vanaf elf meter nog wel de eer redden, maar verder kwam Alkmaarsche Boys niet.

"Een terechte zege als je kijkt naar de kansen", aldus trainer Huisman. "We maken het ons zelf vaak moeilijk door de tegenstander teveel te laten voetballen of de kansen niet te benutten. Ook vandaag hebben we genoeg kansen gehad om de wedstrijd voortijdig in het slot te gooien. Daarom is het lekker dat we nu eens die drie punten pakken." Verdediger Kevin Binnendijk van Alkmaarsche Boys weet de nederlaag aan het eigen onvermogen. "In de tweede helft hebben we bijna alleen maar op hun helft gespeeld, maar als je maar blijft breien en nooit eens schiet dan ga je geen doelpunten maken. Alcmaria deed het prima in de omschakeling en heeft terecht gewonnen."

Alcmaria Victrix - Alkmaarsche Boys 2-1 (1-0)
8. Combee (pen.) 1-0
83. Weisscher 2-0
89. Charik (pen.) 2-1

Bron: Alkmaars Dagblad
Foto's: DP Sportfotografie