Symposium “Voetballen doe je samen” - v. v. Alkmaarsche Boys

Symposium “Voetballen doe je samen”

Symposium “Voetballen doe je samen”

9 april 2009 0:00


18 verenigingen uit Alkmaar en omstreken hebben inmiddels het convenant “Voetballen doe je samen” ondertekend. Met deze ondertekening hebben de verenigingen zichzelf de verplichting opgelegd om er alles aan te doen om ongewenst gedrag op en rond de velden tegen te gaan. Door onder andere het opstellen van gedragsregels, het aanstellen van contactpersonen en het uitwisselen van goede en slechte ervaringen zijn de verenigingen hier preventief en correctief mee bezig.

Een belangrijke doelgroep in dit geheel zijn de trainers, leiders en verenigingsscheidsrechters. Zij hebben tenslotte wekelijks of zelfs meerdere malen per week te maken met de kinderen en hebben daardoor veel invloed op hun gedrag. De KNVB organiseerde afgelopen maandag 6 april een symposium in het DSB-stadion waarbij het onderwerp “Voetballen doe je samen” centraal stond. Voor alle aanwezigen werden er twee verschillende workshops georganiseerd. Voor trainers/leiders de workshop sociaal klimaat en de voetbaltechnische workshop “winnen of winst boeken”. Hierbij werden ook filmpjes getoond over situaties in en rond het veld met als eerste filmpje het verkeerde voorbeeld van een situatie en daarna het filmpje hoe het ook kon worden behandeld. De scheidsrechters kregen onder andere tv-beelden te zien en gingen die analyseren onder leiding van Richard Liesveld, scheidsrechter betaald voetbal.

Doel was om het in en rond de velden weer sportief en gezellig te maken. Gezien de opkomst van rond de 175 trainers/leiders en rond de 75 scheidsrechters zal dit zijn vruchten in de toekomst af moeten werpen indien deze mensen er ook daadwerkelijk mee aan de slag gaan.

Alkmaarsche Boys was de initiatiefnemer in dit verhaal en zal deze lijn ook doorzetten. De KNVB gaf deze avond aan dat dit convenant werkt en dat ze dit snel willen uitbreiden, mogelijk heel west 1 ( vertelde de regiocoach ) ook volgen ze dit initiatief in Zeist om dit mogelijk nog verder uit te breiden. We willen de KNVB en Sportbureau Alkmaar dan ook bedanken voor hun inzet. Gezamenlijk hebben we dit van de grond gekregen. Binnenkort wordt er een bord geplaatst met wat tips voor ouders, waarvoor hun medewerking wordt gevraagd. We willen u als ouder dan ook oproepen om alleen langs de lijn positief de spelers aan te moedigen en tactische tips of aanwijzingen voor u te houden of met iemand naast u te delen. Dit omdat de leider of coach al een strategie heeft uitgestippeld en uw kind aanwijzingen heeft gegeven. Indien u dan toch aanwijzingen geeft, raakt u kind in de war of krijgt later van zijn medespelers of coach trainer te horen dat hij het toch anders heeft gedaan. Door middel van positief aanmoedigen krijgt uw kind meer plezier in het voetballen en zal het zijn of haar spel te goede komen.
Voor meer informatie over convenant kunt u kijken op www.voetballendoejesamen.nl.
Mark Nijholt
(db)
Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!